5 van de populairste psychedelica

Psychedelica zijn een klasse van drugs waarvan de voornaamste werking is dat ze psychedelische ervaringen opwekken. De term “psychedelisch” betekent “geestverruimend”. Deze stoffen worden al duizenden jaren in de geneeskunde en de godsdienst gebruikt, maar ze werden populair als recreatieve drugs in de jaren 1960. In de moderne tijd is er een heropleving van het gebruik onder jongvolwassenen als een alternatieve ervaring met geestverruiming of recreatie.

Er zijn vijf enorm populaire psychedelica: LSD, Psilocybine paddestoelen, Ayahuasca/DMT brouwsels, Peyote cactus en Salvia divinorum. Al deze stoffen kunnen gevaarlijk zijn als ze niet op de juiste manier worden ingenomen, dus doe eerst je onderzoek voor je ze uitprobeert! Psychedelica beïnvloeden door hun aard de geest en kunnen daarom onvoorspelbaar zijn. De voordelen van deze middelen zijn legio, maar het is belangrijk je ervan bewust te zijn dat alle psychedelica ook risico’s met zich meebrengen, waaronder tijdelijke psychoses of mogelijk permanente psychoses.

LSD

LSD (Acid) is “een van de krachtigste, stemmingsveranderende chemische stoffen. Het kan snel hallucinaties veroorzaken en iemands gedachten en gevoelens veranderen.” LSD wordt gemaakt van lyserginezuur dat afkomstig is van de ergotschimmel die op roggebrood groeit. Deze uiterst krachtige drug kwam in 1938 op het toneel, maar werd slechts door een kleine groep gebruikt tot in de jaren 1960, toen het door zijn hallucinogene effecten in de hele maatschappij populair werd. Sindsdien is LSD op veel plaatsen illegaal geworden vanwege de problemen die met het gebruik ervan gepaard gaan.

Psilocybine

Psilocybine paddestoelen, in de volksmond ook wel magische paddestoelen genoemd, zijn zwammen die de psychedelische verbindingen psilocine en psilocybine bevatten. Deze geestverruimende (psychoactieve of hallucinogene) stoffen komen van nature voor in zo’n 200 soorten paddestoelen Veel culturen hebben deze soorten psychedelica gebruikt voor religieuze riten, omdat ze zelfs bij inname in kleine hoeveelheden spirituele ervaringen opwekken. Ze worden het meest gevonden in het wild groeiend op weiden over de hele wereld

Mescaline / Peyote cactus

Mescaline is een psychedelisch alkaloïde van de fenethylamine klasse, dat bij inname “hallucinogene, entheogene en psychotrope” effecten veroorzaakt. Eeuwenlang werd peyote om zijn psychoactieve eigenschappen gebruikt door inheemse Amerikanen in Noord-Mexico en het zuidwesten van de Verenigde Staten. Het is ook legaal te koop geweest voor zijn gebruik als hallucinogeen middel. Peyote wordt gewoonlijk geconsumeerd met planten of andere voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze soortgelijke effecten hebben

DMT / Ayahuasca

Ayahuasca is een brouwsel van verschillende psychoactieve planten die hun effecten teweegbrengen door de aanwezigheid van de psychedelische verbinding DMT (dimethyltryptamine). De hoofdbestanddelen zijn afkomstig van twee verschillende soorten wijnstokken; Banisteriopsis caapi, die harmala alkaloïden bevat, en bijmengsels zoals P. viridis die DMT bevatten.

Van dit mengsel kan wat men noemt een Ayahuasca brouwsel gemaakt worden, waaraan vaak veel verschillende extra ingrediënten toegevoegd worden om het een krachtiger ervaring te maken.

Salvia divinorum

Salvia divinorum is een psychoactieve plant die visioenen en andere geestverruimende ervaringen kan opwekken. Het wordt al eeuwenlang door de Mazateekse sjamanen van Mexico gebruikt voor genezing en religieuze ceremonies vanwege zijn hallucinogene eigenschappen. De effecten beginnen 20 tot 40 seconden na het gebruik, bij het inhaleren of kauwen van de bladeren, die meestal zo’n 10 minuten aanhouden.

Aanbevolen Artikelen